Рубрика: Информатика
Дали иднината на ИТ-индустријата зависи од Windows 10?
Автор: Ива Манова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Се работи за еден многу важен подвиг во светот на ИТ-индустријата, кој истовремено може да биде предмет на разочарувања и преврирања, како што беше со "осмицата". Што можеме да очекуваме од оперативниот систем Windows 10?

Во овој текст ќе зборуваме за некои карактеристики коишто влијаат на целокупната ИТ-индустрија. Нема потреба од многу зборување, бидејќи Windows повеќе не е "in", ниту "кул", па не е нешто напреден. Голема грешка е воведувањето нови и недоволно развиени компоненти од досегашните оперативни системи. На традиционалната публика на Windows не £ е јасно зошто успешниот концепт на Windows 7 не е надграден (усовршен), туку е без потреба менуван така што добиен е хибрид којшто не е погоден за традиционалните корисници со глувче и тастатура без радикални барања. Слабата и катастрофална продажба на “осмицата” може да се спореди само со Vista. На пазарот му е потребен добар Windows поради многу причини. Официјалното име e Windows 10, кое деновиве се појави на интернет-страницата на Микрософт со неговата прва бета-верзија наречена "Technical preview"

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.