Рубрика: Информатика
Промена на LAN приклучок
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако безжичното мрежно поврзување сè повеќе ги истиснува од употреба старите добри мрежни кабли (говориме за домашни и делумно деловни услови), сепак на нивното целосно исфрлување од употреба ќе причекаме уште долго време. А дотогаш и понатаму ќе се јавуваат проблеми со слабеење или губиток на сигнал, проблем со кој секој од нас се сретнал барем еднаш.

Можеби како тема изгледа наивно, но сепак не е така. Безжичното мрежно поврзување сè повеќе го потиснува во втор план класичното поврзување со мрежен кабел, барем во домашни услови и во извесна мера и кај деловните субјекти. Но, до целосното исфрлување на старите добри кабли, сепак ќе помине уште долго време, а дотогаш и спомнатите проблеми ќе бидат присутни.

Клучни зборови:

Со клештите го стиснуваме приклучокот доволно силно за да се спои со кабелот.

Ако сè е направено како што треба, крајниот резултат изгледа исто како на сликата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.