Рубрика: Информатика
Viber за десктоп
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Едноставноста на десктоп-варијантата на Viber и популарноста на мобилната верзија доведоа дотаму што некои веќе ја сметаат за опасна конкуренција на Skype. Оправдано или не? Решивме да провериме.

Од самото свое појавување, популарната андроид апликација Viber стекна голем број приврзаници кај сите оние (…нас?) кои едноставно не можеме да функционираме без “паметните” телефони. Иако можеби само “капка во морето” слични сервиси за телефонски и видеоповици и разговор преку интернет, кои минаа помалку-повеќе запазено или останаа запаметени само како “nice try”, извесно е дека Viber поседува одреден шмек кој му овозможи минатата година да се пофали со цифра од 200 милиони корисници. А популарноста не му опаѓа… напротив!
Од лани, Viber е достапен и во десктоп-верзија, и јасно е дека целта е атак врз неприкосновениот Skype. За да провериме колку се реални желбите и очекувањата, ја ставивме апликацијата “под лупа”.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.