Рубрика: Електроника
Фенерче од јајце
Автор: Александар Илиоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Можеби звучи чудно и невообичаено, но ова е еден интересен начин да ја разубавите вашата соба или пријатно да изненадите некого поклонувајќи му го ова интересно фенерче од јајце. Потребна е голема внимателност во изработката, но на крајот ќе бидете горди на производот, а воедно и ќе ги воодушевите пријателите.

Минатата година пред велигденските празници разгледував на интернет некои интересни празнични декорации на велигденски јајца. Случајно на Youtube видов како еден човек создава уметност од јајца. Човекот правеше отвор на дното од јајцето, ја вадеше неговата содржина и потоа правејќи отвори во лушпата, правеше чудесни работи. Добив инспирација и решив да направам нешто слично, но се разбира многу поедноставно. На крајот од декорацијата на јајцето, помислив на отворот од дното да ставам LED-диода со што добив интересно фенерче, кое сега го споделувам со читателите на моето омилено списание, Емитер.

Главни елементи и материјали:

јајце;
LED-диода,
1,5V копчеста батерија

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина