Рубрика: Информатика
Одбрана од кибер нападите – основни принципи и начини
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако на прв поглед не изгледа така, одбраната од кибер нападите воопшто не е лесна работа. Во бројот 9/2013 се обидовме да ја опишеме анатомијата на кибер нападите – четирите основни чекори и најчестите закани. Сега, да погледнеме како да се заштитиме од нив!

Објаснувањето на начините за одбрана од кибер нападите, верувајте, е неблагодарна работа. Едноставно, полесно е да се пишува за самите напади и за техниките на нивно изведување. За одбраната не можеме да говориме онака, "ан женерал". Да, постојат некои општи начела и методи кои ќе ги спомнеме, како и начините на одбрана од нападите опишани во бројот 9/2013.
Што и како ќе се примени, останува на самиот корисник, на неговата упатеност и вештина.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.