Рубрика: Медицина
Здрава замена за месо
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во системот за варење протеините се разградуваат на аминокиселини кои се многу битни за целиот организам, од кожата до крвните клетки и имунолошкиот систем, од создавање хормони до невротрансмитери. Постојат 23 вида аминокиселини. Осум од нив се познати како есенцијални и мораат да се внесат преку исхраната. Останатите 15 вида ги произведува самиот организам и се нарекуваат неесенцијални аминокиселини. Протеините во храната што ги осигуруваат есенцијалните аминокиселини се нарекуваат комплетни. Сите протеини од животинско потекло се комплетни. Ова не значи дека се добри само протеините добиени исклучиво од храна со животинско потекло, односно од месото.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина