Рубрика: Психологија
Среќата и потрагата по неа
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Многумина мислат дека среќата се наоѓа во материјалните нешта и автентично веруваат дека би биле неспоредливо посреќни кога би имале подобри услови за живот, нов автомобил, поголема куќа, подобро платена работа... Сите ние очекуваме случувања кои ќе го изменат нашиот живот на подобро. Меѓутоа, постојат голем број психолошки експерименти со кои е докажано дека сите добитници на седумка на лото, по почетната еуфорија, се вратиле на своето претходно ниво на среќа, односно биле исто толку среќни како и пред тоа. Неизмерната среќа не ја донесуваат ни големиот успех во кариерата, ни функционалниот брак, ни децата, ни добивањето премија на лотарија, ниту што било друго од материјална природа. Сите тие се само влезници за среќа.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.