Рубрика: Електроника
CMOS логичка сонда
Автор: Игор Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


При проверка на функционирањето на колата на некој дигитален систем, еден од основните инструменти е и логичката сонда со чија помош можат да се проверуваат логичките нивоа на одделни точки од дигиталните кола. Во овој напис е прикажана едноставна и евтина логичка сонда која дава светлосна индикација за состојбата на одделни точки, пред се кај уредите со CMOS интегрирани кола. Во некои случаи може да се користи и кај уредите соTTL интегрирани кола, но притоа постои можност за неточно прикажување на логичките нивоа.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.