Рубрика: Биологија
CCD – болест која ги уништува пчелите
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пчелите се инсекти кои се вбројуваат во седумте живи светски чуда според својата чудесна и уникатна структура, како и според начинот на организација на живот и нивните комуникациски способности. Само во САД во 2008 како последица на CCD (Colony Collapse Disorder) биле уништени 800 000 кошници, односно 36 милиони пчели, а тоа се случува и денес. CCD е растројство кое се јавува во пчелните семејства така што ги напаѓа пчелите-работнички и доведува до колапс на колониите. Проблемот е многу сериозен од повеќе аспекти. Дури 52 од вкупно 112 важни светски земјоделски култури, од јаболкото и сојата до какаото и бадемот, се потпираат на опрашувањето кое го вршат пчелите. Во една студија од 2009 година, економистите штетата од уништувањето на пчелините семејства ја процениле на 212 милијарди долари. Поради што се јавува CCD и што ќе се случи ако сосема исчезнат пчелите, прочитајте во текстов.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.