Рубрика: Металство и машинство
Тешка механизација
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Секојдневно сме опкружени со технички направи, машини и возила за секојдневна употреба и во т.н. нормални услови на нивно користење. Некако се привикнуваме на нив и ги сметаме за нормални по својата големина. Како би реагирале само на помислата за моторот на еден прекуокеански супертанкер со моќност од неколку MW, или за киперите во рудниците со површински коп, или за телескопските кранови со кои се поставуваат тешки конструкции на големи висини, како огромните ветерници за производство на електрична енергија? Или, што би помислиле за специјално разработените постапки и тешки и невообичаени машини и постројки со кои се градат огромните мостови кои се чуда на техниката, итн. итн. Ќе се сложите: сето ова предизвикува восхит и длабока почит. Текстот што следува ќе фрли малку светло на овие машини.

Клучни зборови:

Најголемиот кипер на светот Liebherr T282B

Најголемиот телескопски кран на светот Liebherr LTM 11200 – 9.1

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.