Рубрика: Астрономија и астронаутика
Длабок увид во геологијата на Марс
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кратерите се вообичаена слика на површината на планетите. Но, кратерот "Hadley" на планетата Марс има посебно значење за научниците, бидејќи тој ним им овозможи длабоко проникнување во геологијата на Марс.

Сондата "Марс Експрес" ("Mars Express") на ESA (European Space Agency), којашто повеќе години орбитира околу планетата Марс, во почетокот на оваа година своето внимание го насочи кон кратерот "Hadley", којшто е особено интересен за научниците. Кратерот е именуван така според британскиот адвокат и метеоролог Џорџ Хадли (George Hadley, 1685-1768 год.), чиешто име исто така е дадено и на циркуларниот процес, т.н. "The Hadley Cell", кој во Земјината атмосфера траспортира топлина и влага од тропската зона нагоре кон повисоките географски широчини.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.