Рубрика: Роботика
РобоМАК 2012 ...grab those robots and may the best humans win!
Автор: Ива Матиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Вака беше отворен настанот РобоМАК 2012, кој од 19 до 25 февруари се одржа на Факултетот за електротехника и информациски технологии - Скопје (ФЕИТ), трета година по ред. РобоМАК е меѓународен натпревар во роботика кој е организиран од IEEE Студентскиот огранок во Македонија заедно со студентската организација EESTEC LC Скопје. Главната цел на настанот е популаризација на роботиката меѓу студентите и младите, како во нашата држава така и во регионот, но исто така целта ни е иницијализација и поддршка на многу други проекти поврзани со роботиката.

Оваа година имавме 35 студенти од цела Европа, поточно од 16 држави, и 70 домашни студенти. Натпреварувањето се одржа во четири категории: сумо, лавиринт, трка со препреки и хуманоид, а финалето се одржа на 25 февруари (сабота), во Македонската Опера и Балет.

Детаљ од финалето во категоријата Мини-сумо

Детаљ од финалето во категоријата Лавиринт

Детаљ од финалето во категоријата Хуманоиди

Победниците во категоријата Мини-сумо

Победниците во категоријата Трка

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.