Рубрика: Аеронаутика
Фиксното крило го возвраќа ударот (1): Појава на IV и V генерација ловци
Автор: Владимир Андоновиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Иако во моментот кога влезе во оперативна употреба изгледало дека е решение кое ќе трае долго, крилото со променлив агол на стрелата во лет покажало и низа слабости: осетно зголемување на тежината, зголемена комплексност, поскапо и покомпликувано одржување, потреба од ротирачки носачи за бомби и ракети што дополнително ја зголемувале масата и комплексноста на авионот, поместувањето на аеродинамичкиот центар предизвикувало проблеми со центражата на авионот, намалена ефикасност на крилцата при максималниот агол на стрелата и појава на низа аеродинамички проблеми (интерференција) кои неповолно влијаеле на ефикасноста на хоризонталната опашка. Уште докрај неафирмираната трета генерација ловци се соочила со сериозна конкуренција – четвртата и петтата генерација авиони со фиксно крило.

Клучни зборови:

Хибридно делта-крило (стрејкови + основно крило) на Сухој Су-27

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.