Рубрика: Информатика
Симулација на сообраќај
Автор: Милена Бојаџиска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Со развојот на информатичката технологија добиени се многу можности за создавање модели што би симулирале разни појави од реалниот живот. Една од тие можности е симулација на сообраќаен тек на автопат. Со нејзина помош можат да се добијат повеќе информации, што понатаму можат да се искористат за намалување на сообраќајните метежи на автопатиштата. Таква симулација може да се најде на интернет страница traffic-simulation.de. Автор е Мартин Траибер од Универзитетот во Дрезден.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.