Рубрика: Информатика
Корисни freeware научни програми
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој број накратко ви претставуваме неколку freeware апликации коишто претставуваат вистински мали научни програмчиња. При изборот внимававме истите да можат да се применат и на постарите Windows оперативни системи (читај Windows XP ;-)). Апликациите лесно се наоѓаат на интернет-мрежата. Во овој број ви ги претставуваме Asynx Planetarium (наменета за астрономите аматери), Carbon Footprint Calculator (за сите кои се грижат за отисокот кој го прават на чистата околина), QSpider (наменета за дизајнери и конструктори од областа на моделарството и машинството) и TeslaMap (за сите кои се фасцинирани од теслиниот генератор).

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.