Рубрика: Информатика
Слободна фузија
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Добриот прием на AMD Fusion моделите на процесори повлече размислување за изведба со отклучен множител. Минатиот месец ја донесе и таа желно очекувана новина…

Актуелните модели на AMD Fusion процесорите ја подигнаа на едно повисоко ниво интеграцијата на графичко јадро во самиот процесор и поставија нови стандарди во тој поглед. Низа технолошки иновации беа неопходни за реализација на еден комплексен хибриден процесор, кој првенствено имаше за задача да обезбеди (конечно!) пристојни перформанси во игрите кај конфигурациите без класична графичка картичка. Како на пример, интегрирањето на клок-контролерот во самиот чипсет. Точно е дека на тој начин е постигната многу потесна зависност на сите работни тактови во однос на базниот такт, но од друга страна оверклокабилноста е, одвај, на симболично ниво. Кревањето на базниот такт дава лимитирани можности во тој поглед, и беше прашање на време кога AMD ќе претстави модел на Fusion процесор со отклучен множител.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.