Рубрика: Аеронаутика
Авиони со променлива геометрија на крилото (2)
Автор: Владимир Андоновиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Крило со променлива геометрија е авионско крило кое може да го менува аголот на стрелата во лет, т.е. да се закосува наназад и враќа во првобитната положба. Притоа големите агли на стрелата се користат за големи (суперсонични) брзини, додека малите агли се користат за помали (дозвучни) брзини, овозможувајќи авионот да може да носи повеќе гориво и/или корисен товар, како и подобрување на неговите полетно-слетни перформанси. Ова крило е особено корисно за оние авиони од кои се очекува да функционираат во широк дијапазон на брзини, а тоа се главно воените авиони.

Клучни зборови:

Од него сè започна – General Dynamics F-111

4 фази на промена на аголот на стрелата на крилото во лет.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.