Рубрика: Астрономија и астронаутика
Целосно затемнување на Месечината на 15.06.2011
Автор: Васко Цацаноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 15-ти јуни голем дел од жителите на планетата Земја имаа можност да го набљудуваат затемнувањето на нејзиниот единствен природен сателит – Месечината. Затемнувањата на Месечината се случуваат во периодот кога таа поминува во сенката која ја фрла Земјата.

Клучни зборови:

Тотално затемнување на Месечината сликано низ Скопос 560 мм и телеконвертор х2

Месечина пред тотално да се затемни. Сликано низ LX 200 GPS од страна на Скопското Астрономско Друштво

Месечина тотално затемнета. Сликано низ LX 200 GPS од страна на Скопското Астрономско Друштво

Месечина тотално затемнета. Сликано низ LX 200 GPS и фокален редуктор 6.3 од страна Скопското Астрономско Друштво

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.