Рубрика: Омнибус
Колку наука има во научната фантастика или за добриот, лошиот и грдиот SF
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Невозможно е да се утврди количината на научни дезинформации на кои е изложена кино-публиката, но сосема безбедно може да кажеме дека малото количество на точни научни факти целосно е закопано под големиот куп научни филмски невистини. Во овој напис накратко ќе ги прочешламе неколку од најпознатите (и најкултни) научно-фантастични филмови кои ја пленија публиката со многу специјални ефекти, драматичната приказна и секако филмските ѕвезди кои се појавуваат во нив.

Најновиот филм од серијалот на Ѕвездените патеки се држи повеќе до научните факти

Втората епизода од војна на ѕвездите изобилува со научно невозможни сцени

Работници од нафтени платформи како вселенски каубои и суперхерои.... = лош филм

Еден од научно најегзактните филмови - Одисеја во вселената 2001-ва

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.