Рубрика: Медицина
Лекови на иднината
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Низ вековите човекот бара лекови за телото, но и за умот и душата. Барал и бара лекови за болестите и за болката. Така било така и ќе биде, но при тоа, велат лекарите, потребно е посебно да се внимава кога се во прашање нови лекови за психичките болести, за болестите на мозокот и манипулацијата со сеќавањата. Иако тука не се работи за хируршка интервенција, туку за лекови, последиците или подобро кажано резултатите можат да бидат неверојатни и стравотни и за оние кои се лекуваат, но и за оние околу нив, во нивното опкружување. Така е, но и покрај сè, потрагата по нови и нови лекови не запира.

Еве неколку најнови лекови кои во иднина треба да помогнат при лекувањето на разни проблеми поврзани со мозокот и неговите функции, лекови на иднината: лек за враќање на избледени сеќавања, лек за алцхајмер од почвата на велигденскиот остров, лек за осамени, лек за лечење на аутизам, лек за визуелно памтење, лек за убедување и контрола врз однесувањето, лек за храброст и сонот и спиењето како универзален лек.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.