Рубрика: На граница на науката
Мистерии на науката: Флуидното ткиво на космосот
Автори: Стојмир Симјаноски, Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Постојат две главни идеи за устројството на вселената на фундаментално ниво – тоа се материјалното и духовното. Науката цврсто стои на материјалното гледиште, но отсекогаш постоела и идејата за духовната страна на вселената. Овде ќе разгледаме една хипотеза на нашиот македонски физичар Илија Децковски, за сепроникливиот духовен флуид, кој тој го нарекол метафлуид.

Дали само со т.н. "трето око", можел да се забележи метафлуидот?

Дали вселената не е исполнета со некој вид енергетско поле?

Дали вакуумот, навистина има зрнеста структура?

Електроните на подалечните орбити можат да се откинат од атомот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.