Рубрика: Електроника
Автоаларм АА1302
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Потребата за заштита на автомобилите од кражба е евидентна. Дури и старите модели често се мета на крадците поради скапите аудио системи вградени во нив. Така задоволството што го пружа квалитетниот, но и скап, аудио систем го принудува сопственикот на автомобилот на уште еден трошок - набавка на алармен уред што додатно го оптоварува семејниот буџет. Со мал сопствен труд можете да го изработите овој евтин алармен уред. На тој начин ќе ги одвратите евентуалните крадци и ќе си овозможите помирен сон.

Исправки и дополнувања:
Авто аларм AA - 1302 (Е 5/98)

На плочката со печатено коло за авто алармот AA - 1302 (Емитер 5/98) испуштена е врската помеѓу отпорникот R5 и пиновите 7 и 5 на интегралното коло IC1.
Оние што плочката веќе ја имаат изработено или набавено грешката можат да ја исправат така што слободниот крај на отпорникот R5 со тенка жичка ќе го поврзат со пинот 7 на интегралното коло IC1.


Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980503
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.