Рубрика: Електроника
Ограничувач на струјата при вклучување
Автор: Коста Карпузовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ова коло споено на потрошувач за градска мрежа, овозможува ограничување на полетната струја низ потрошувачот. Ова се остварува на тој начин што во полетниот момент (при вклучувањето) дел од напонот се доведува на помошен потрошувач. По одредено време потрошувачот се приклучува директно на градската мрежа.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.