Рубрика: Информатика
Anthropic го претстави четботот Claude AI
Автор: Ива Зафировска
Објавено на 18.09.2023 - 19:00

Антропик, компанија за вештачка интелигенција поддржана од Google, лансираше во САД и Велика Британија платена верзија на својот чет-бот Клод. Со цена од 20 американски долари (или 18 британски фунти) месечно, новата опција Claude Pro нуди приоритетен пристап кога ботот е зафатен, ран пристап до новите функции и можност за испраќање повеќе пораки.

Главната предност е што ќе имате пет пати поголема употреба со Claude Pro во споредба со бесплатниот степен, што значи дека можете да испраќате повеќе пораки за пократок временски период. Антропик вели дека типичен корисник ќе прима најмалку 100 пораки на секои осум часа во зависност од капацитетот на Клод. Компанијата вели дека ќе ве предупреди кога ќе ви останат 10 пораки, а ограничувањата се ресетираат на секои осум часа.

Новата понуда на Anthropic на Claude Pro го насочува кон развој што би го направил конкурентен со планот ChatGPT Plus на OpenAI од 20 долари/месец. По, центар за разговори со вештачка интелигенција во сопственост на Quora, нуди и платен план од 20 долари месечно, а Мајкрософт неодамна лансираше деловна верзија на Bing Chat со зголемена приватност за бизнисите.

Anthropic за првпат го лансираше Claude во март, како бот кој е „полесен за разговор“ и „помалку е веројатно дека ќе произведе штетни резултати“. Додека ботот првично беше достапен само во Slack или за бизниси, Anthropic го лансираше Claude 2 на корисниците во САД и Велика Британија во јули.

Клучни зборови: