Рубрика: Автомобилска техника
Технологијата за препознавање на лице доаѓа кај автомобилите
Автор: Ива Зафировска
Објавено на 16.03.2023 - 15:30

Германскиот добавувач во автомобилската индустрија Continental, во соработка со партнерот trinamiX, пред извесно време претстави важна иновација – екран за идентификација на возачот, со интегрирана камера за биометриско препознавање на возачот. Системот ја освои CES Innovation Award 2023 во категоријата Vehicle Tech & Advanced Mobility на саемот CES 2023 во јануари во Лас Вегас.

На Mobile World Congress (MWC) 2023, кој се одржа од 27 февруари до 2 март во Барселона, дисплејот за прв пат беше претставен и во Европа на штандот на trinamiX. Според HAK Review, екранот за идентификација на возачот е првиот автомобилски екран во светот за внатрешноста на возилото кој овозможува бесконтактна, високо безбедна автентикација и помага да се спречи измама и кражба.

Функцијата со која веќе се запознаени многу корисници на паметни телефони сега ја наоѓа својата примена кај возилата. Continental и trinamiX, ​​водечки снабдувач на биометриски решенија, ја носат интеракцијата помеѓу возачот и возилото на ново ниво. Технологијата сигурно штити од кражба на автомобил, бидејќи возилото може да се стартува само по успешна автентикација на лицето на возачкото седиште.

Но иновацијата има и други апликации кои очигледно ќе бидат важни во иднина. Ја зголемува практичноста во автомобилскиот сектор во многу случаи, како што се процесите на дигитално плаќање преку екранот на автомобилот при полнење гориво, паркирање или плаќање патарина, како и при изнајмување автомобили. Покрај тоа, технологијата може да се користи и за плаќања или за пристап до дигитални услуги.

Камерата вградена во системот се користи за безбедносно следење на вниманието на возачот за да се спречат опасности, како што е заморот зад воланот. Камерата е беспрекорно интегрирана во екранот, што ја прави невидлива за возачот.

Клучни зборови: