Рубрика: Електроника
Растегливи врски за склопување на електронски уреди
Автор: Невенка Стојановска
Објавено на 02.03.2023 - 14:15

Поврзувањето на електронски модули сега станува детска игра. Еден меѓународен тим предводен од истражувачи од технолошкиот универзитет Нанјанг во Сингапур (NTU Singapore), разви универзален конектор што го прави склопувањето на растегливите електронски уреди лесно како градењето со Лего коцки.

Двофазниот, нано-дисперзиран интерфејс (BIND интерфејс) може да се растега до седум пати повеќе од својата должина пред да се скине. Нанотехнологијата што се користи за развој на овој интерфејс, исто така, нуди одлични електрични и механички перформанси, дури и кога е потопена под вода.

Клучни зборови: