Рубрика: Телекомуникации
Здравствено инфо радио
Автор: Димац Митковски
Објавено на 08.01.2021 - 15:45

Од почетокот на пандемијата светот е преплавен со неточни и честопати погрешни информации за ковид-19. Заземањето став против оваа конфузија е мисијата на Радиото за здравствени информации или Здравствено инфо радио (Health Info Radio), говорен радиодифузер базиран на факти, којшто својата програма ја емитува преку интернет и  со дигитално аудио емитување – DAB (Digital Audio Broadcasting) од 11 предаватели во Велика Британија.

Данкан Баркс (Duncan Barkes) го користи своето домашно студио базирано на миксетата Sonifex Sovereign, за да ги ажурира содржините на Радиото за здравствени информации.

Радиостаницата е осмислена како јавен сервис од компанијата Southdown Media од Лондон, и нуди информации од типот новооткриени симптоми на ковид-19, митови и правила за социјалната изолација, како и интервјуа, сè со цел да им помогнат на слушателите да го совладаат притисокот од останувањето дома.

Здравственото инфо радио е непрофитен информативен сервис кој се емитува на национално ниво од Сасекс, Англија, и е финансиран и технички поддржан од  Southdown Media, која поседува и управува две дигитални радиостаници овде во Велика Британија. Се разбира, да се види потребата за информативна станица за ковид-19 е една работа. Всушност, почетокот е нешто друго. Благодарение на неверојатната дарежливост на колегите и добавувачите на радиоиндустријата, и таа платформа за мало дигитално радио е доволно флексибилна за да започне радиостаница на голем број мултиплекси во рок од два дена од првичната идеја. Колегите на Данкан Баркс, Еш Елфорд (Ash Elford) и Дин Кавано (Dean Kavanagh) му помогнаа да го постави Радиото за здравствени информации за само 48 часа“, изјави Сајмон Хардвик (Simon Hardwick), директор на компанијата. Неговото создавање било поттикнато од фактот што и самиот г. Хардвик се чувствувал фрустриран затоа што важните пораки за превенција засновани на наука, кои можат да спасат животи, биле загубени во заднината на шпекулациите, дискусиите и мислењата на други медиуми. 

Нашата содржина е намерно едноставна. Информативна низа од најновите совети за превенција и ширење на вируси, заедно со информации за вирусот и совети за тоа како да се справите со самоизолацијата, физички и психички. Но, едноставната содржина не значи едноставност: Нашите информации се засноваат на официјални владини медицински совети со дополнителни информации од разни медицински експерти, со скрипти надгледувани од д-р Дин Каванo од Институтот за биомедицински истражувања на Универзитетот во Бирмингем. Содржината на здравствени информации за радио е продуцирана и изразена од тим професионалци во радиодифузијата. Тие колективно ја споделуваат одговорноста за она што се емитува и ги ажурираат нивните сегменти секогаш кога ќе дојдат до нови информации. Што се однесува до производството, Southdown Media обезбеди инфраструктура за кодирање на DAB користејќи ја платформата Отворено дигитално радио (Open Digital Radio platform). Имавме и поддршка преку интернет од компанијата за хостирање Aiir и екстра-кодирање на скрипти од Togglebit, што ни овозможува да работиме целосно од далечина. Во согласност со препораките за социјална изолација, сите луѓе на радиото работат од своите домови, ја поставуваат содржината преку интернет и користат WhatsApp за координирање на распоредот за програмирање на станицата. Од својот почеток на 16 март, Здравственото инфо радио се развива со слушатели од Велика Британија желни за точни информации за ковид-19. Ние активно не баравме одговори, но имавме значаен одговор од луѓето што велат дека научиле нешто од станицата, што го прави вредно она што го работиме, заедно со огромен број понуди за помош од пошироката јавност“, вели Хардвик.

Тој изразил и подготвеност другите радиодифузери и оператори на платформи да ги преземаат нивните информации и содржини или да го реемитуваат нивниот стриминг во живо, доколку сакаат. Сè што треба да направат е да стапат во контакт со Здравственото инфо радио преку нивната веб-страница.

Клучни зборови: