Рубрика: Медицина
Како имуните клетки се движат низ телото?
Автор: Невенка Стојановска
Објавено на 08.04.2019 - 13:45

Имуните клетки при нивниот пат низ телото мора да се пробиваат низ густо поставени ткива, протнувајќи се низ ситни празнини и изнаоѓајќи ја најефикасната патека. При метастазирање на ракот, клетките на канцерот може да се движат на сличен начин. Како што јавуваат од Nature, новите експерименти откриваат како овие клетки ги проверуваат различните патеки и притоа го употребуваат нивното габаритно јадро за мерење на големината на празнините.

 

* За тие што не го владеат англискиот јазик, каналот нуди опција за автоматски, машински превод на видеото. Процедурата за вклучување е следна – кликнете врз иконата Settings (запченикот во долниот десен агол) и изберете ја опцијата Subtitles/CC. По ова изберете Auto-translate и од листата со понудени јазици изберете Macedonian.

Клучни зборови: