Рубрика: Автомобилска техника
Е-волуција на FCA брендовите на саемот во Женева
Автор: Редакција Емитер
Објавено на 14.03.2019 - 13:00

Поглед во задниот дел на концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

На Меѓународениот саем за автомобили во швајцарскиот град Женева, што оваа година се одржува 89. пат, брендовите од групацијата FCA доминираа со многубројни новитети, особено кај новата генерација електрични автомобили и концепт-модели.

Концептот на првиот Alfa Romeo plug-in хибриден SUV дебитираше на Женева 2019. Alfa Romeo  влегува во светот на електричните автомобили откривајќи го новиот концепт - компактен SUV compatto Alfa Romeo Tonale. Tonale е првиот хибриден модел plug-in и компактно utility vehicle од Бишоне, којшто преку јазикот на Alfa Romeo сака одново да ги напише правилата во сегментот, кој во моментов е со најголем раст. Благодарение на единственоста на италијанскиот стил и на неспоредливото задоволство при возење, Alfa Romeo Tonale е погледот кон иднината во сегментот на SUV, кој има моќ да создаде сеопфатен и креативен израз преку фузија на убавината и технологијата. Накратко, уметничко дело, апсолутно ремек-дело на дизајнот на Alfa Romeo. Не случајно првите букви на моделот Alfa Romeo Tonale го формираат зборот ART – уметност.

На саемот во Женева првпат е претставен Fiat Concept Centoventi, концептот кој совршено ја одразува визијата на италијанската марка за тоа каква ќе биде електричната мобилност на народот во блиска иднина, авторитативно и демократско предвидување, почнато пред 120 години, исполнети со историја и искуство на полето - од каде што и доаѓа името на прототипот. Концепт кој ќе знае да, како што налага традицијата, се издвои од останатите и да тргне напред. Иновативноста е во кабината на Centoventi која овозможува лесно реконфигурирање во неколку различни распореди, а конзолата има специјални конектори кои овозможуваат да бидат додадени разни додатоци, а со тоа уште повеќе да се истакнат можностите за персонализација преку новата програма 4U.

На штандот во Женева првпат се појавија и моделите на марката Jeep со хибриден мотор plug-in, опремен со батерии на полнење од надворешен електричен извор, кои имаат моќ да складираат значително количество електрична енергија. Маркета Jeep прави уште една еволуција во однос на почитување на природната средина и намалувањето на вкупните трошоци со нови plug-in хибридни PHEV модели. Моделите Renegade и Compass доаѓаат со силни електромотори со кои можат да поминат повеќе од 50 km само на струја, возејќи со максимална брзина од околу 130km/h.

Клучни зборови:
Поглед во задниот дел на концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Поглед во задниот дел на концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Концепт-моделот Fiat Concept Centoventi

Alfa Romeo Tonale – поглед кон иднината во сегментот на SUV

Alfa Romeo Tonale – поглед кон иднината во сегментот на SUV

Alfa Romeo Tonale – поглед кон иднината во сегментот на SUV

Alfa Romeo Tonale – поглед кон иднината во сегментот на SUV

Претставување на моделите Renegade и Compass од Jeep

Претставување на моделите Renegade и Compass од Jeep

Претставување на моделите Renegade и Compass од Jeep

Претставување на моделите Renegade и Compass од Jeep