Рубрика: Макетарство и моделарство
Викенд на моделарски натпревари во Битола
Автори: Перица Поповски, Гоце Поповски
Објавено на 10.10.2018 - 13:00

Радиоуправувани модели од повеќе категории

Куп и Државно првенство со РУ акробатски модели категорија Ф3А и Куп натпревар во категорија Ф5Ј

Во склоп на активностите на Воздухопловната федерација на Македонија  – Моделарска комисија, оваа година се организираа повеќе натпревари во категории кои претставуваат врв на воздухопловното моделарство. Па така, изминатиот викенд, 6 oктомври, се одржа воздухопловна манифестација од натпреварувачки карактер во категориите државен КУП Ф5Ј, државен КУП и Државно првенство во категорија Ф3А.

Воздухопловната Федерација на Македонија во организација на Аеро-клубот РЦСК Скопје го одржа државниот КУП во категорија Ф5Ј електромоторни едрилици и акробатски радиоуправувани (РУ) модели Ф3А,  додека АК “Мирко Тодоровски” од Битола“, го организираше Државното првенство во категорија акробатски модели Ф3А.

Во категоријата Ф5Ј електромоторни едрилици учество зедоа РЦСК Скопје, АК “Витачево” – Кавадарци и АК “Мирко Тодоровски” – Битола. Поради извонредните услови со кои располага aеро-клубот “Мирко Тодоровски” – Битола, членовите на РЦСК Скопје решија обата натпревари да се одржат во Битола.

Натпреварот во категоријата Ф5Ј се состои во времетраење на лет и слетување на цел. Покрај секој натпреварувач имаше мерач на време и лента со којашто се одредува на кое растојание ќе слета моделот на натпреварувачот. По 6 направени летови комисијата, на чело со главниот судија Пеце Илиевски, ги сумираа резултатите, прогласувајќи ги тројцата првопласирани на натпреварот и победникот на КУП РЦСК во категорија Ф5Ј.

Во конкуренција од 7 натпреварувачи, првото место го освои Драган Цветановски од АК “Мирко Тодоровски” – Битола, пред Гоце Јосифовски од АК “Витачево” – Кавадарци, кој се сметаше за голем фаворит. На големо изненадување за третото место се избори Иван Христов од РЦСК Скопје. Изненадувањето е до толку поголемо затоа што тој набави едрилица само пред една недела и ова му беше прв настап на еден ваков натпревар.

Една од најатрактивните категории во РУ моделарството и воопшто моделарството се моделите Ф3А РУ моторни акробатски модели. Во оваа категорија се одржаа 2 натпревари и тоа КУП РЦСК Скопје и Државно првенство во категорија акробатски моторни модели категорија Ф3А. Задачата на натпреварувачите беше  во одреден простор да ги изведат обавезно зададените еволуции коишто ги следеше и ги оценуваше комисијата.

Согласно заедничкиот договор на учесниците, се одржаа 3 летови кои се бодуваа за КУП РЦСК Скопје и за државното првенство. На стартот се појавија 4 натпреврувачи од РЦСК Скопје и 1 од АК Битола. Комисијата во состав: Горан Стевковски, Круме Димовски и Пеце Илиевски ги бодуваа еволуциите и по пресметките ги прогласија за победници следните натпреварувачи:

Првото место заслужено го освои Недан Пановски од РЦСК Скопје, пред Александар Кнежевски АК “Мирко Тодоровски” – Битола, a за третопласиран беше прогласен Иван Христов од од РЦСК Скопје

Заслужено, за државен првак во Ф3А беше прогласен Иван Христов од РЦСК Скопје, пред Александар Кнежевски АК “Мирко Тодоровски” – Битола и, повторно, на третото место се пласираше Иван Христов од РЦСК Скопје.

Секако, најсветла фигура на овај натпревар беше Недан Пановски, кој прецизно и со посебен квалитет ги изведуваше фигурите. За одбележување се и пласманите на 3 место на Иван Христов и тоа во категорија Ф5Ј, КУП РЦСК Скопје и во склоп на Државното првенство.

Она што радува е фактот што двајца натпреварувачи се појавија со акробатски модели од типот ЈАК, со мотори од 120 КС, двајца со мотори од по 50 КС, а Александар Кнежевски со модел погонуван со електромотор. Дека има иднина во оваа категорија покажаа и подготовките на моделарите од АК “Витачево” – Кавадарци, кои најверојатно ќе се појават на натпревар и наредната година.

На најдобро пласираните во Куповите им беа доделени дипломи и признанија, а за тројцата најдобро пласирани на Државното првенство се закитија со медали придружени со дипломи.

По натпреварот речиси сите натпреварувачи правеа летови по слободен состав, разменуваа модели, ги летаа, за на крај да се организира приказ на нова техника и нови РУ модели.

Правејќи резиме, можам да заклучам дека од година во година се зголемува квалитетот на РУ моделари и нивната бројност. Покрај тоа, голем дел од нив веке располагаат со современа техничка опрема, но и квалитетни модели, особено во категоријата Ф5Ј. Веќе постојат амбиции за настап на меѓународни натпревари, а селекторот Здравко Тодоровски навистина ќе биде задоволен од постигнатите резултати.

Морам да додадам дека натпреварот помина во беспрекорна организација за што помогна инфраструктурата на АК “Мирко Тодоровски” – Битола, потпомогнaта со материјални средства од РЦСК Скопје. Цел натпревар помина во вистинска фер и спортска борба со меѓусебна помош, како во фаза на натпреварот, така и со размена на технички средства.

Радиоуправувани модели од повеќе категории

Радиоуправувани модели од повеќе категории

Последна проверка на модел од категоријата Ф3А

Последна проверка на модел од категоријата Ф3А

Последна проверка за старт на Иван Христов со помошник Недан Пановски

Последна проверка за старт на Иван Христов со помошник Недан Пановски

Полетување на модел Ф3А

Полетување на модел Ф3А

Подготовка за старт со модел Ф5Ј

Подготовка за старт со модел Ф5Ј

Подготовка за старт на модел Ф3А

Подготовка за старт на модел Ф3А

Недан Пановски со својот модел пред настап

Недан Пановски со својот модел пред настап

Недан Пановски со својот модел Ф3А изведува сложена еволуција

Недан Пановски со својот модел Ф3А изведува сложена еволуција (лет во место и на мала висина)

Недан Пановски лета еволуции во слободен состав и за публика

Недан Пановски лета еволуции во слободен состав и за публика

Модели од типот ЈАК подготвени за настап

Модели од типот ЈАК подготвени за настап

Мерење на растојание во прецизно слетување во категорија Ф5Ј

Мерење на растојание во прецизно слетување во категорија Ф5Ј

Консултација на главниот судија Пеце Илиевски со мерачот на време Гоце Поповски

Консултација на главниот судија Пеце Илиевски со мерачот на време Гоце Поповски

Иван Христов со својот модел Ф5Ј пред полетување

Иван Христов со својот модел Ф5Ј пред полетување

Драган Цветановски покрај својот модел Ф5Ј

Драган Цветановски покрај својот модел Ф5Ј

Демонстрација на нов модел од категорија Ф5Ј

Демонстрација на нов модел од категорија Ф5Ј

Старт на модел Ф5Ј – Гоце Јосифовски

Старт на модел Ф5Ј – Гоце Јосифовски

Резултати од КУП РЦСК во Ф5Ј

Резултати од КУП РЦСК во Ф5Ј

Резултати од Државното првенство во Ф3А

Резултати од Државното првенство во Ф3А

Резултати од Ф3А КУП Скопје

Резултати од Ф3А КУП Скопје

Признанија за тројцата првопласирани во КУП РЦСК во Категорија Ф3А

Признанија за тројцата првопласирани во КУП РЦСК во Категорија Ф3А

Признанија и медали за победниците на Државното првенство во категорија Ф3А

Признанија и медали за победниците на Државното првенство во категорија Ф3А