Рубрика: Информатика
Брз и лесен премин во облак со Интел
Автор: Невенка Стојановска
Објавено на 07.04.2016 - 19:30

Интел објави серија нови технологии, инвестиции и соработки насочени кон побрзо и полесно спроведување на различни нивоа услуги “во облак“ за фирмите. Претпријатијата сакаат поголема флексибилност и избор со воведувањето на услугите на облак, со цел да се поттикне иновацијата, но истовремено да се одржи контрола врз повеќето стратешки средства. Покрај желбата да се инвестира во модерна, софтверски дефинирана инфраструктура (СДИ), компаниите веруваат дека оваа инвестиција може да биде комплексна и дека одзема време.

Интел го прави преминот лесен благодарение на новите процесори, SSD дискови и серијата проекти и соработки во областите кои им помагаат на претпријатијата да се обезбедат нови услуги и начини со брзина која претходно постоеше само во најнапредните јавни клауд сервиси. SDI е основа за најнапредните услуги на облак во светот. Тој ги прави услугите на облакот побрзи и поефикасни, со динамично издвојување на компонентите потребни за пресметки, складирање на информации и мрежните ресурси, преку интелигентни софтвери. Притоа, внимателно ја координира доставата на апликации и услуги по барање на голем број на корисници.

Intel Xeon E5-2600 v4 фамилијата на производи, која е изградена со користење на 14nm технологија, ги обезбедува клучните елементи за странски инвестиции, вклучително и Intel технологија, која им овозможува на корисниците да се префрлат на целосно автоматизирана услуга во облак која е базирана на СДИ. На тој начин се врши контрола над критичните ресурси, како, на пример, кеш процесорот и главната меморија, а резултатот е интелигентна координација и подобрување на нивоата на користење и одржување. Новата фамилија на производи нуди подобрени перформанси како 20 проценти повеќе јадра и кеш меморија во однос на претходната генерација. Исто така, таа поддржува побрза меморија и други интегрирани технологии за брз сервер, забрзана обработка на задачи на мрежата и складирање. Со воведени безбедносни подобрувања, како што е изолација на задачи, се применуваат правилата за безбедност и криптографија и податоците се подобро заштитени.

За брз и сигурен пристап до податоците на облак услугата, компанијата го претстави новиот SSD диск, оптимизиран за Intel Xeon фамилијата на производи E5-2600v4, наменет за складирање на податоци и распоредување на облак услугите. Интел SSD DC P3320 и P3520 се првите Интел SSD дискови кои користат најголема густина (3D NAND) технологија и им обезбедуваат на корисниците високоефикасни и сигурни решенија за складирање. DC P3320 нуди до 5 пати подобри перформанси во споредба со SSD дискови, кои се базираат на SATA технологијата. Новите Интел SSD DC D3700 и D3600 серии се првите PCI Express SSD кои користат NVMe (не-Сам меморија Експрес) протокол и се дизајнирани да обезбедат failover и заштита од загуба на податоци во случај на критични распределби на меморија.


 

Како дел од Intel Cloud for all иницијативата, Интел инвестира во други компании од индустријата за подобрување на услугита на облак кои го поддржуваат SDI, оптимизација на клучните технологии и унифицирање на индустријата со цел да се фокусира на развој на стандард и едноставна примена на решенија на облак. Интел работи со компаниите CoreOS и Mirantis на обединување на двете најпопуларни технологии со отворен код и координирана виртуелната машина и базирани апликации. Со комбинирање на овие две технологии во едно решение ќе се поедностави процесот на забрзување на решението за прием на облак.

Intel и VMware претставија мрежа на центри на извонредност, кои ќе бидат во насока на забрзување на развојот на услуги на облак. Центрите ќе вршат оптимизација за да се олесни тестирањето и доказот за концепт, и интеграцијата на најдобрите примери за сајбер безбедност практики во соработка со Националниот институт за стандарди и технологија. Cloud Native Computing фондацијата (CNCF) и корпорацијата Интел го објави развој на најголемиот кластер на апликации за тест апликации кои беа креирани во облак во светот. Кластерот ќе вклучува група на сервери врз основа на повеќе од 1000 Intel Xeon процесори дизајниран да им даде на програмерите можност да ги тестираат апликации во голем обем, како и да се обезбеди ефикасен и брз начин за преземање на апликации кои беа креирани во облак на претпријатието. Интел ја проширува својата програма Cloud Builders да се вклучат SDI и да се забрза оптимизација на екосистем кој им овозможува на корисниците целосно искористување на инфраструктурата преку координација и автоматизација на услуга (IaaS). Нова програма Cloud Builders исто така, има за цел да се забрза употребата на новата генерација на решенија за складирање кои се базирани на облак, поттикнување на поголем број на иновации во рамките на екосистемот.

Клучни зборови: