Апликацијата Pocket Change е забранета?

Во бројот 6/13 пишувавте за апликацијата Pocket Change. Ја препорачувавте како апликација за заработка од мобилен, меѓутоа апликацијата пред извесно време исчезна од маркетот на андроид, и ни пропаднаа освоените поени со кои што можевме нешто да нарачуваме. Имате ли некоја информација за (не)сериозноста на оваа апликација или и вие наседнавте на непроверен софтвер?!? Бидејќи вашето списание секогаш го читам и со нетрпение го купувам, и верувам во вашата професионалност, се надевам дека ќе ми одговорите набргу. Поздрав!
Александар Китевски

Како што сте забележале, апликацијата навистина повеќе ја нема на андроид-маркетот. Неофицијални причини за тоа, колку што јас успеав да дознаам, се дека: Google ја ставил во категоријата на забранети апликации - Gambling (Игри на среќа). На следниот форум, пак:
http://androidforums.com/android-games/623916-games-use-pocket-change-da...
можете да прочитате дека за USA и Австралија овој систем сè уште функционира. Дали е тоа навистина така и до кога, тоа не можам да го кажам. Прочитав и дека некои користат некој трик со лажирање на IP-адресата за да изгледа дека се наоѓаат во USA и така да можат да заработуваат поени. Од кај нив (од кај Pocket Change), нема никакви информации поврзани со ваквите проблеми.
Инаку, јас лично дознав за овој систем во јануари оваа година. Оттогаш собрав доволно поени и неодамна (пред неколку недели) го порачав Nexus 7. Таблетот успешно стигна на моја адреса. Се разбира, морав да платам царина од околу 4000 ден. Друго сè беше во ред. По порачувањето, на царина дојде за 4 дена. Добив исто и број за следење. Ова според мене укажува дека проблемот не е до (не)сериозноста на апликацијата, туку можеби неофицијалните причини со категоризирање како игра на среќа се точни.
Што ќе се случи на крај, не знам. Дали ќе престане да функционира целосно или, пак, ќе биде ограничена на одредени земји, како што е во моментов, навистина не знам. Останува да почекаме и да видиме.
Александар Илиоски