Новата батерија не "држи"

Би сакал да ве прашам дали има спас од ова. Пред некоја недела купив нов мобилен телефон и ми рекоа дека батеријата треба да се полни 12 часа откога ќе се испразни. Но, мене ми требаше телефонот и морав да го исклучам од полнење. Кога стаса за наредно полнење, мене телефонот пак ми притреба и сега батеријата "држи" само еден ден. Дали има некое решение да се поправи тоа за батеријата да држи повеќе.
Христијан Златаноски, преку е-маил

Батеријата покажува симптоми дека некогаш била испразнета до крај. Дали тоа сте го направиле вие или така сте ја добиле, останува непознато. Во начело, во телефонот е вградена автоматика која оневозможува празнење на акумулаторската батерија до ниво од кое нема "враќање". Но, не смееме да се обложиме на тоа! Имено, настојчивоста може да направи чуда, така што во исклучителни случаи возможно е да се испразни батеријата до граница од која нема враќање, особено ако упорно настојуваме да ставиме во погон мобилен телефон со празна батерија.
Постои и веројатност да не е само до батеријата. Некои полначи (или адаптери) кои одат со мобилните телефони навистина се "очајни". Дури има случаи каде со нов телефон оди полнач кој не е оригинален. Затоа предлагам, за да утврдите дали навистина се работи за неисправност на батеријата, да купите нова батерија! Резервна батерија секогаш се наоѓа "при рака", а не е ни скапа. Ако е некоја "кинеска", таа нема да чини повеќе од 400 денари, но сигурно ќе држи 2 - 3 пати подолго од сегашната. При купувањето, внимавајте на моделот, но и на капацитетот (колку mAh) – некои модели се испорачуваат со различни капацитети! Не е препорачливо да купите батерија со различен капацитет, бидејќи автоматиката во мобилниот телефон е токму приспособена за тој капацитет, а не за некој друг! Понатаму, ви препорачувам батеријата да ја купите од некоја од продавниците за галантерија за мобилни телефони. Никако по зелените пазари каде што ем ќе ви наплатат повеќе ем ќе добиете примерок кој ги "испробал" сите можни ветришта, но и сите можни несносни горештини!
Емилијан Иљоски