Самоградба на UPS?

Здраво!
Проблемите со ел мрежа ми наложуваат потреба од набавка на UPS off-line, со цел заштита на ново купениот PC. Поради многу скромните финансиски средства (како и повеќето студенти), ме интересира, како ваш долгогодишен читател дали би можеле да ми обезбедите шема за изработка на таков уред, со солидни перформанси со излез 230V 50Hz.
Однапред ви благодарам,
Дејановски Александар

Нов UPS со скромни можности може да најдете на автопазар за цена од 1500 денари. Веројатно толку се и по продавниците. За таа цена нема да можете да го набавите ниту трансформаторот потребен за изработка на истиот. Затоа, не губете време во потрага по шема за UPS, туку земете си еден готов. Сиромавиот некогаш не мора двапати да плаќа ако послуша вистински совет :-).
Кирил Крстевски

Веројатно најевтино решение е да си купите готов уред кој ќе биде поевтин од тоа што може да се изработи за ист квалитет. Ако ви е скапо да купите UPS, моја препорака е да си купите продолжен кабел со добар филтер за заштита од пренапон. Не сум убеден дека евтините UPS уреди имаат добра пренапонска заштита, како што има продолжен кабел со добра пренапонска заштита. Значи, јас "гласам" за добра пренапонска заштита.
Благој Ќупев