Совети за купување лаптоп

Здраво Емитер!
Како што знаете сега е период кога многу студенти ќе купуваат компјутери со ваучерите од Владата (и јас сум ден од нив) па сакав да ве прашам нешто. Бидејќи има една многу добра понуда за Asus X59SR ме интересира дали Асус е добра марка за лаптопи, дали навистина АМД процесорите за лаптопи повеќе загревале од оние на Интел, кои марки се добар избор (слушам во последно време речиси сите производители ги склопуваат лаптопите во Кина или други земји од тој регион), дали вреди за се дадат плус пари за графичка и уште нешто, ако ви текне и вам.
Вие сте луѓе со искуство, па се надевам да ќе ми разјасните некои работи. Го очекувам вашиот одговор побрзо пошто во текот на овие недели треба да се подновам со нов лаптоп.
Поздрав од Слободан Паризоски - студент на ЕТФ

Пред сè, каков и да купите лаптоп, со среќа да си го користите. А сега да разјасниме некои ваши дилеми.
АСУС е добра марка за лаптопови. АМД процесорите не греат толку многу повеќе од Интеловите, така што тоа не треба да ви биде репер. Порано, АМД процесорите важеа за "шпорети", потоа Интел го презеде епитетот на "рингла" со оглед колку се грееја процесорите со Prescott јадро. Сега, ниту едните ниту другите немаат проблеми со преголемо загревање.
За мобилни платформи Интел од секогаш бил и ќе остане Број 1, барем уште долго време. АМД едноставно нема соодветна платформа со која може да му парира. Не дека не чинат лаптоповите со АМД, но сепак Интел е далеку подобар во тој поглед. Секако, ова е само мое видување…. но знам дека мнозинство се сложува со мене.
И за крај, склопувањето. Што прави разлика ако е склопен во Кина? Тоа можеби е направено поради поефтина работна сила, што во глобала ги намалува трошоците и крајната цена. Еве на пример, две фирми кај нас склопуваат свои лаптопови. Едните се со Бренд име, другите со некој сомнителен бренд. Значи ли тоа дека се полоши или послаби? Мене тоа не ми е битно, битно ми е што има внатре во лаптоповите. Брендот е прва класа, но и погоре спомнатиот сомнителен бренд пријатно ме изненадил кога го тестирав.
Плус пари за графика вреди да се даде доколку сакате да играте игри со тој лаптоп. Според мене играњето игри на лаптоп нема многу смисол – за да се добијат врвни перформанси, треба да вгради скапа графичка и да се има соодветна платформа. А тоа "бааги" ја крева и онака високата стартна цена на лаптоповите. Кога ќе видите каков десктоп систем може да се купи со тие пари, и тоа осетно помоќен од лаптопот, ќе сватите и самите дали таа и таква инвестиција се исплати. Башка на тоа, за вистинско уживање во игрите потребен е монитор од најмалку 19 инчи, а такви лаптопови не само што се ретки, туку се и прескапи.
А ако лаптопот не ви е за игри, или сакате понекогаш да поиграте понекоја лесна игричка која нема големи графички побарувања (од типот на ЗУМА), тогаш и основната, интегрирана графика е повеќе од доволна.
Па, со среќа. Драго ми е ако ви помогнав.
Зоран Ивановски