Полнач на акумулатори од PC напојување

Здраво ЕМИТЕР.
Ми треба еден совет во врска со полнењето на акумулатори. Во повеќе написи во ЕМИТЕР имате пишувано за оваа проблематика, но од друга страна на пазарот гледам полначи кои се обични исправувачи.
Јас направив еден едноставен полнач кој даде некои резултати ама не знам колку е добар за акумулаторот. Се работи за доста евтин полнач направен од напојување за PC, каде што на 12-волтната линија го подигнав напонот на 13,8 волти со промена на соодветните отпорници во повратната врска. Дали е добро на овој начин да полнам акумулатор, и дали би можело нешто да се додаде (некој вид на заштита) за подобро да функционира? Инаку напојувањето го купив за 50 ден. од "бувљак".
Мартин Јанковски

Полначот е сосема во ред, на акумулаторот нема да му биде ништо и ќе се полни нормално, но ќе му треба повеќе време за да се наполни. Имено, главниот дел од моќноста компјутерското напојување ја испорачува на 5-волтниот и 3,3-волтниот излез, а не на излезот за +12V, па така само мал дел од моќноста која може да ја даде напојувањето ќе оди на полнење.
Кирил Крстевски