Здраво.
Дали ќе можете малку да ми помогнете за еден ваш проект од Емитер 2 и 3/05 - Рекламен движечки текст. Го склопив целиот проект, но имам проблем со PIC-от. Имено, се решив да го програмирам сам бидејќи веќе имам програматор дома, меѓутоа тешко ми оди.
Благодарам однапред,
Никола Бурчевски,
преку е-пошта

Не разбирам во што е проблемот? Според нашата евиденција вие од нас немате порачано HEX- фајл, ниту пак испрограмиран микроконтролер. Дали самите пишувате програма за тој уред или користите некоја друга готова програма различна од нашата?
Слободан Таневски

Од кај вас ги купив печатените плочки, но не и испрограмираниот микроконтролер бидејќи ми беше скап. Имам една книга за програмирање PIC-ови од Небојша Матиќ и со нејзина помош решив сам да ја напишам програмата, меѓутоа тешко ми оди. А само уште програмата за микроконтролерот ми фали и проектот ќе биде комлпетиран. Дали вие ја имате напишано програмата за тој проект?
Никола Бурчевски

Книгата што ја спомнувате е доста добра, па ако внимателно ја читате и практично ја применувате успехот нема да изостане. Во меѓувреме и ние издадовме една мала брошура "Микроконтролери за почетници 1", а за наесен планираме да ја објавиме и втората. Со овие две брошури и со програматорот и развојниот систем кои ќе бидат дел од овој проект очекуваме многу повеќе македонски електроничари да навлезат во светот на микроконтролерите.
Инаку, програмата за движечкиот рекламен текст е комплетно дело на нашиот соработник Благој Ќупев. Заради сложеноста на таа програма и потрошеното време за нејзина изработка, како и заради комерцијалниот потенцијал на тој проект програмата не може да ја дадеме бесплатно (како што правиме за останатите проекти од ЕМИТЕР). Но, цената за испрограмиран PIC од 2200 денари (1100 ден. со купон за попуст) е навистина ниска цена за таков програм, особено што само празниот PIC во продавниците чини околу 600 ден. Затоа, ако сакате брзо да го завршите проектот најдобро е да купите испрограмиран PIC од нас, но ако имате време и сакате да го изучувате програмирањето на PIC-овите тогаш најдобро е самите да си пишувате своја програма.
Слободан Таневски


Здраво Емитер,
Имам MP4 плеер чија батерија се полни преку мини USB приклучок. Имате ли шема како да направам полнач кој би го заменил напонот од USB-то?
Ви благодарам однапред.
Аце ??? преку e-mail.

Добро прашање! Обично сите прашуваат како да го искористат напонот на USB приклучокот. Но, се разбира, понекогаш кога сме далеку од нашиот персонален сметач, потребен ни е уред кој ќе ги напојува или полни нашите "USB" уреди.
USB приклучокот дава 5 V (± 5%) еднонасочен напон, односно напон кој може да варира од 4,75 до 5,25 волти. Максималната струја која може да се црпи од USB приклучокот е 100 mA. Повеќето комерцијални "адаптери" ќе задоволат во поглед на максималата струја, но нема да задоволат во поглед на стабилноста на напонот. Затоа, за оваа намена треба да употребиме еден дополнителен модул кој ќе го стабилизира напонот во потребните граници. Тоа многу лесно се постигнува со уред како на шемата, кој е составен од само 3 евтини електронски компоненти кои можат да бидат сместени во кутијата на самиот адаптер. Модулот многу лесно можат да го реализираат дури и оние што имаат многу малку познавања од електрониката, треба само да внимаваат на поларитетот кај USB приклучоците, како и на поларитетот на електролитскиот кондензатор. Секоја грешка во тој поглед може да резултира со прегорување на модулот или (да не даде господ) на уредот кој се напојува од USB приклучокот. Значи, пред да приклучувате што било на овој модул, проверете го напонот кој го дава на своите излезни приклучоци, се разбира дека тој треба да биде од 4,9 до 5,1 волти.
Емилијан Иљоски


Здраво, јас сум ваш нов читател, бидејќи во последно време ми се јави голема желба за електрониката, а вашето списание е идеално за тоа. Нема многу што да ви кажувам за списанието и за вас, бидејќи и сами си знаете дека сте најдобри.
Читајќи по форуми, запознав еден ваш соработник, г. Петар Аврамовски. Тој ми даде доста добри совети како за почетник, а меѓу другото ми препорача да направам еден стабилизиран насочувач со регулација за струјата и напонот. Ми кажа дека во вашето списание во некој број имал опширен текст за негова самоградба. Се надевам дека ќе бидете љубезни и ќе ми кажете во кој број (броеви) се наоѓа таа тема и по која цена ќе може да го набавам списанието.
П.С.: Дали во некој број имате опфатено нешто НАЈосновно за почетниците, затоа што немам некои големи познавања од оваа тема (но затоа имам многу голема желба, која се надевам дека ќе ми се оствари).
Се надевам дека би можеле да ми помогнете, ви благодарам многу.
Петар Чурлинов

Ви посакувам добредојде во ЕМИТЕР и во светот на електрониката.
Стабилизираниот извор на напон е третиот основен уред во секоја електроничарска работилница (покрај лемилото и мултиметарот). За самоградба на таков уред во ЕМИТЕР имало повеќе написи од кои за почеток би ви го препорачал проектот од бројот 1/08. Секако, пожелно е да ги разгледате и другите написи на таа тема.
Во врска со Вашата желба за почетна едукација од електрониката, може да ви ги препорачам написите од рубриката "Школа за електроника" која е застапена во секој број почнувајќи од бројот 11/05, како и серијата написи "Почетен курс по практична електроника" која излегуваше од бројот 1/98 до 4/2000 (скрипта со сите написи од оваа серија плус уште некои други можете да нарачате од редакцијата по цена од 300 денари).
Во атачмент ви испраќам и еден текст документ со содржините на сите претходни броеви на ЕМИТЕР во кои ќе можете да лоцирате и други теми кои ќе ве интересираат. Претходните броеви на ЕМИТЕР можете да ги нарачате/набавите од Редакцијата или во продавниците на "ГАЦ електроника" и "ЕиП електроника".
Слободан Таневски