Рубрика: Психологија
Вовед во трансакционата анализа (1)
Автор: Валентина Чурлиновска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сведоци сме на оживување на интересирањето за "зошто" и "како" во човечкото однесување, како и интересирањето за смислата на човечката егзистенција воопшто. Во прилог на ова тврдење оди и фактот што во развиените земји од година во година рапидно се зголемува бројот на луѓе кои користат услуги на психотерапевт. Трансакционата анализа како психотераписки правец се занива со проучување на ваквите прашања. Но, што е всушност трансакционата анализа? Во написот што следува ќе се обидеме да дадеме одговор на ова прашање.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.