Рубрика: Медицина
Хламидија – тивка епидемија
Автор: Марија Чупеска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Болеста сида го потресе светот и го оттргна вниманието од една постара болест, која исто така се пренесува по сексуален пат, а според последиците може да биде многу опасна. Станува збор за хламидија. Хламидијалната инфекција е лесна за лекување, но по своите последици станува збор за сериозно заболување. Можно е да има долг период во кој болеста не се манифестира. Речиси 70% од жените можат да ја носат бактеријата со месеци, па дури и со години, без да знаат.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.