Рубрика: Аудио и видеотехника
ДВД-аудио
Автор: Миле Серафимовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога DVD-форматот првпат беше зачнат, неговото име беше Digital Video Disc. Сепак, набргу потоа, тоа беше трансформирано во Digital Versatile Disc – диск за различни намени. Новото име имаше за цел да покаже дека DVD-то би требало да се користи како носач на поразновидна програма од медиумите за забава, вклучувајќи аудио/видео податоци и игри. Првиот DVD-формат што се јави на пазарот, DVD-Video, носеше филмови и музички видеа на диск со големина на CD. DVD-видеото беше прикажан во Јапонија во ноември 1996 година, во Соединетите Држави следната година, а на европскиот континент пролетта 1998 година.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.