Рубрика: Аеронаутика
Конвертиплани
Автор: Ивица Дамески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Конвертиплан е летало кое има можност да полета и слета вертикално – како хеликоптер, а притоа да лета како авион. Зборот "Konvertiplan" во превод означува "авион кој се менува". Многу воени стратези барале решение од воздухопловната индустрија за летало кое би можело да лета како авион (брзина и носивост), а да полетува и да слетува како хеликоптер.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.