Рубрика: Воена техника
Војник на 21. век
Автор: Ивица Дамески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Со воведувањето на електрониката и дигитализацијата многу аспекти во секојдневниот живот се олеснати. Заради овие причини се започнати и програми во кои 1/3 од опремата кај војникот на 21-виот век ќе биде составена од електронско/дигитални уреди. Армијата на САД, но и на другите членки на НАТО имаат започнато индивидуални програми за развој и опремување на своите војници со најсофистицирана опрема, со чија помош војникот како единка би имал поголема борбена моќ во сите временски услови.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.