Рубрика: За најмладите
Потеклото на зеленчукот
Автор: Стево Темелковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Зеленчукот кој што денес го одгледуваме во нашите градини е донесен од разни краишта на светот.
Многу малку го има оној со потекло од Северна Америка. На американските пазари зеленчук со потекло од тој континент, може да се сретне само топинамбурот и еден вид грав. Голема среќа е што зеленчукот донесен од другите краеви добро успева и може да се одгледува во сите градини ширум светот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.