Рубрика: Астрономија и астронаутика
Ватикан му оддаде почест на Галилеј
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Галилео Галилеј, своевремено жестоко прогонуван и осуден од црковната инквизиција за ерес, денес добива пофалби од Ватикан за неговиот пионерски придонес кон астрономијата!?

Како што е познато, оваа 2009 год. е прогласена за Меѓународна година на астрономијата, бидејќи пред точно 400 год. италијанскиот астроном и физичар Галилео Галилеј прв пат во историјата на астрономијата го набљудувал ноќното небо преку телескоп и видел дека светот е поинаков за разлика од верувањата во тоа време, што му донесе конфронтација со црквата. Но, да одиме по ред.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.