Рубрика: Аудио и видеотехника
Видеоконектори (1. дел)
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој текст се обработени конекторите што се користат во видеоиндустријата. Поделени се условно на два дела: аналогни и дигитални. Под "аналогни" се сметаат оние што претежно, досега, се користеле за пренос на аналогни видеосодржини, додека во групата на "дигитални" конектори ги сместивме новите типови на конектори кои наменски се конструирани за пренос на дигитални видео и мултимедијални содржини. Поради големиот број на вакви конектори текстот е поделен на два дела. Во овој број се опфатени аналогните конектори: RCA, IEC 169-2, BNC, S-видео и SCART, додека за другиот број ги најавуваме: DVI, HDMI и IEEE-1394...

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.