Рубрика: Аеронаутика
Современи борбени хеликоптери
Автор: Гоце Петрески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Идејата за хеликоптерот ја даде генијалниот Леонардо да Винчи околу 1500-та година, но првиот употреблив хеликоптер го конструира Игор Сикорски во 1940 година. Самото задоцнување во однос на појавувањето на првиот авион, зборува за неговата сложеност како машина која била условена од нивото на технологијата на материјалите што биле неопходни за изработка на виталните делови. Во овој напис ќе ги разгледаме најпознатите современи борбени хеликоптери...

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.