Рубрика: Астрономија и астронаутика
Нова слика на вселената во X-зрачно подрачје
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За разлика од сликата на вселената во оптичкото подрачје, во која доминира енергијата и светлината продуцирана од нуклеарната фузија на ѕвездите, во X-зрачното подрачје доминираат енергетски извори продуцирани од ефектите на гравитацијата во нејзината екстремна форма. Таа нова слика на вселената, до пред некое време, никој не ја очекувал...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.