Рубрика: Астрономија и астронаутика
Плутон и мисијата New Horizons
Автор: Антонио Сасански
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Мисиите Војаџер му го претставија на човекот она за кое тој копнееше неколку векови - првите фотографии одблизу на поодалечените соседи на планетата Земја во Сончевиот систем. Меѓутоа, таа фантастична слика само ја продлабочи мистеријата која во себе ја кријат овие гасовити џинови, и му укажа на човекот дека доколку сака да дознае нешто повеќе за нив ќе мора во иднина да планира мисии кои ќе вршат испитувања одблизу. На ред е истражувањето на последната планета во Сончевиот систем, Плутон, единствената која не се најде на патот на леталата Војаџер.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.