Рубрика: Металство и машинство
Мешалка за пржење ајвар ЈОПЕТ-1 (прв дел)
Автор: Јован Димоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Македонија е позната по специјалитетите од пиперки кои се подготвуваат на 1001 начин. Но, специјалитет на специјалитетите од пиперки е нашиот омилен ајвар. Него го сакаат и стари и млади, но во неговата подготовка учествуваат најчесто постарите лица. Сé би било поедноставно само да не е толку мачно неговото пржење. За пржењето да ви претставува задоволство, наместо дрвена лопатка за мешање на ајварот, земете чашка добро македонско вино, кисела вода или кафе, седнете со пријателите и уживајте, работата нека ви биде аирлија и со задоволство. За вас ајварот ќе го меша и ќе го пржи вашиот "помошник"ЈОПЕТ-1 кој вие сами ќе го направите. Со мешалката може да мешате и мармалад

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.