Рубрика: Физика
LHC или кој е уредот што ја исплаши Земјата?
Автор: Тања Петрушевска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Минатиот месец вниманието на целиот свет беше свртено кон Женева, каде што физичарите на 10. септември успешно го пуштија најголемиот забрзувач на честички: Large Hadron Collider (LHC). Зошто Европа се нафати да изгради толку скап проект? За што ќе биде корисен? Дали експериментот воопшто е опасен и дали може да ја уништи Земјата? Иако ЕМИТЕР веќе повеќе пати објави статии околу овој проект, сметавме дека е неопходно да се претстави повторно овој проект и што е најважно да се објасни зошто LHC НЕМА да ја уништи Земјата. Сигурно и вие сте се прашале зошто се дигна толку врева околу LHC. Оваа статија ќе се обиде да одговори на вашите прашања.

LHC е забрзувач на честици кој физичарите го користат за да ги проучуваат најмалите познати честици – основните градивни елементи на сите постоечки нешта. Би требало да направи револуција во нашите разбирања, од најмалиот свет длабоко во рамките на атомот до огромноста на вселената.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.